otkaz ugovora o radu - odvjetnički ured

Otkaz ugovora o radu

Otkaz ugovora o radu nastaje kada poslodavac ili zaposlenik otkaže sporazum između njih. To se može dogoditi iz različitih razloga, poput kršenja ugovora, loše realizacije djelatnika ili promjene poslovnih okolnosti. U nekim slučajevima otkazivanje može biti obostrano, pri čemu se obje strane slažu prekinuti suradnju (sporazmuni prekid). U drugim slučajevima jedna strana može jednostrano odlučiti raskinuti ugovor, što može dovesti do sudskih sporova.

Prilikom otkazivanja ugovora o radu potrebno je imati na umu nekoliko važnih stvari. Prvo, važno je provjeriti zakon i uvjete ugovora kako biste vidjeli postoje li odredbe za otkazivanje. Ako je tako, budite sigurni da točno slijedite te postupke. Propust može dovesti do pravnog osporavanja od druge strane. Drugo, čak i ako ne postoji posebna odredba za otkazivanje, općenito je obavezno drugu stranu obavijestiti prije nego poduzmete bilo kakvu radnju. Konačno, ako ste vi taj koji otkazuje ugovor, budite spremni ponuditi neku vrstu kompenzacije drugoj strani za prouzročene neugodnosti. To bi moglo pomoći u sprječavanju eventualnih pravnih radnji i sporova.

Ako ste na strani zaposlenika, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti. Prvo pokušajte pregovarati s poslodavcem da vidite je li spreman na promjene koje bi vam omogućile da ostanete. Ako to nije moguće, onda bi vaš sljedeći korak bio da se posavjetujete s odvjetnikom kako biste vidjeli imate li ikakvo pravne osnove. Konačno, možete pokušati pregovarati o otpremnini.

Ako ste suočeni s otkazivanjem ugovora, uvijek je najbolje kontaktirati odvjetnika kako biste bili sigurni da ste poduzeli sve najbolje u vlastitom interesu.